Er komt een vrouw bij de dokter - 03/10/2005

Door een kennis word ik gewezen op het boek "Er komt een vrouw bij de dokter".
Het rauwe verslag van de jonge, succesvolle Stijn, die zijn vrouw op 36-jarige leeftijd aan Borstkanker verliest.

Nog diezelfde dag fiets ik naar de boekhandel voor een exemplaar en nestel me er vervolgens thuis mee op de bank. Met naast me een pakje Marlboro rood (!) en op de salontafel een pot thee.

Twee sigaretten en een kop sterrenmix later heb ik nog geen letter gelezen. Ik kan alleen maar naar de voorkant van het boek staren. Enkel de coverfoto maakt bij mij al behoorlijk wat los. "Het kan echt iedereen overkomen"
Mijn gedachten en gevoelens draaien als een dolle. Herinneringen vliegen voorbij. Het is alweer bijna drie jaar geleden dat ik mijn hartsvriendin Martine aan borstkanker verloor. Nerveus steek ik nog een sigaret op. Een uur later zit ik ketting rokend voor me uit te staren. Mijn lichaam lijkt verdoofd maar in mijn hoofd doet het flink pijn. Ik leg het boek vertwijfeld weg. Het duurt bijna een jaar voordat ik het weer op pak.

Huiverig slaan mijn vingers dit keer de bladzijdes om naar het eerste hoofdstuk en begin ik -na een diepe zucht- met lezen. Samen met de hoofdpersonen Stijn en Carmen, loop ik dan door de draaideur van het Ziekenhuis.
Die verdomde draaideur van het Ziekenhuis! Die deur die ik zelf ook zo vaak in een soortgelijke situatie ben doorgelopen. En ZO ben gaan haten.
Na slechts vier regels ben ik al intens verbonden met Stijn en Carmen. En huil ik omdat ik voel dat ik in Carmen weer een vriendin aan die K ziekte ga verliezen.

De rest van de nacht laat ik me in één ruk door Stijn´s openbaringen en de (herkenbare) ontwikkelingen mee voeren. Op schaamteloze maar prachtige en openhartige wijze beschrijft hij zijn leven en relaties in de laatste periode van Carmen´s leven tot aan haar dood.
Droog heb ik het dus niet gehouden. Een hele doos tissues is er doorheen gegaan. Maar niet alleen om de tranen van verdriet te deppen. Regelmatig heb ik ook ontzettend moeten lachen. Dat is wat dit boek extra bijzonder maakt.

Er wordt gelachen en gehuild. Er is intense haat maar ook diepe liefde. Er is dood en maar er is bovenal het echte leven.

Dank je wel Kluun ! Je bent een klootzak om van te houden.
Dag lieve Carmen, dag lieve Tine - en al die anderen - ik denk vaak aan jullie.
E n alle vrouwen die met borstkanker te maken hebben, ook aan jullie denk ik.

Raymond van de Klundert (1964), kortweg Kluun, verloor zijn vrouw op 36-jarige leeftijd aan kanker. Hij gaf zich een half jaar over aan het nachtleven van Amsterdam en Ibiza, verkocht vervolgens zijn bedrijf en vertrok met dochter Eva (3) naar Australië.
Tegenwoordig woont Kluun samen met vriendin en zijn twee dochters In Amsterdam, en werkt aan het vervolg op Komt een vrouw bij de dokter.

Kluun heeft ook een eigen website, bezoek: www.kluun.nl

Uitgelicht: De weduwnaar


 

Nieuws
1. Sydney Mirjam Anna
2. RTL Lounge werkt samen met Amsterdam Fashion Week
3. Topvrouwen
4. fotoshoot Nick van Ormondt
5. Beau Monde Awards
»